Tukang Masak Golongan Atasan

>> Saturday, June 28, 2008





Chef ialah seorang individu yang memasak secara profesional. Dalam sebuah dapur profesional, terma ini digunakan hanya untuk orang yang bertanggungjawab ke atas segala-galanya di dapur, iaitu 'Eksekutif Chef'. Chef merupakan perkataan yang dipendekkan dari satu perkataan perancis 'chef de cuisine', yang bermaksud "ketua" atau "kepala" di dapur. Jawatan Chef dalam bidang memasak ini bermula dari amalan masak-memasak golongan atasan bermula pada kurun ke-19.
Orang barat kebanyakan menggunaklan terma tersebut untuk memanggil mana-mana tukang masak profesional, tanpa mengira pangkat dan peringkat mereka.

Peringkat-peringkat chef:

  1. Chef d Cuisine
  2. Sous chef
  3. Expediter (Aboyeur)
  4. Chef de Pertie
  5. Commis
Sekiranya anda beminat untuk mendapatkan resepi-resepi masakan anda bolehlah melayari laman web ini resepi.mesra.net.

1 comments:

Anonymous,  July 19, 2010 at 6:56 AM  

Many thanks.

Post a Comment

Resources Blogs
Top  blogs

  © Blogger template Socolatajuz by Rahman Bashri 2011

Back to TOP